Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


10 ügyes Facebook-trükk

 Összeszedtünk tíz ügyes, vagy épp jópofa trükköt a Facebook használatához. A böngésző bővítmények, programok és facebookos appok révén érdekesebb és kényelmesebb lehet a közösségi oldalon eltöltött idő.

A Facebook közösségi életünk új színtere, a mindennapok része, ma már megkerülhetetlen tényező nem csak az emberi kapcsolatok, de az üzlet, sőt a politika terén is. A gigantikus portálra tízezrek fejlesztenek külső alkalmazásokat - ezek némelyike hasznos, mások csak a poén kedvéért készültek, de használatukkal a bizonyítottan érzelmi stresszt okozó Facebook, illetve facebookozás könnyedebbé válik. Az oldal használatát pedig nem csak külső appokkal, de néhány rejtett trükkel is murisabbá tehetjük. Összeszedtünk néhány FB tippet és trükköt, melyek egy része hasznos, egy részét pedig csak a poén kedvéért érdemes kipróbálni.

Tegyünk linkké ismerősünket
Ha a státuszüzenetbe szöveget írunk, ami egyik ismerősünkre, vagy az általunk valaha lájkolt eseményre, csoportra, oldalra vonatkozik, közvetlen linket tudunk megadni hozzá. Csak annyit kell tenni, hogy mikor az ismerős nevét írjuk be, a neve elé tegyünk egy @ jelet. Az első kezdőbetű begépelése után a FB megjeleníti ismerőseink listáját, ahonnan kiválaszthatjuk, kinek a neve mutasson közvetlenül a profiljára. 
 

Albumok letöltése egyben

Ismerősünk remek képeket készített a legutóbbi bulin, és mi nem akarunk arra várni, mikor kegyeskedik emailben átküldeni őket? Akkor a legegyszerűbb, ha az egész fényképalbumot letöltjük. Egy ügyes kis program, a FacePAD segítségével ez megoldható. A FacePAD telepítése után lépjünk be a Facebookra, válasszuk ki a kívánt albumot, majd a „Vissza az albumba linkre" jobb klikk az egérrel, és a megjelenő listából válasszuk a „Download album with FacePAD" opciót. 


Diszlájk gomb

Sokszor van olyan, hogy legszívesebben „diszlájkot" nyománk valami nekünk nagyon nem tetsző témára. Nos, van rá lehetőség - Status Magic nevű kis Facebook app segítségével létrehozhatunk saját gombokat. Az alkalmazást engedélyezni kell, majd ezután az alkalmazás oldalán beállíthatjuk, milyen gombot szeretnénk. Vannak előregyártott opciók, de mi magunk is megadhatunk szöveget - például azt, hogy „diszlájk". 

Fejjel lefelé

Feldobhatjuk státuszüzeneteinket, ha a szöveget nem hagyományos módon, hanem fordítva, azaz fejjel lefelé jelenítjük meg - hadd izzadjanak kedves ismerőseink, mire kisilabizálják. A trükkhöz egy kis alkalmazásra van szükség: a beszédes nevű TypeUpsideDown oldalára kell ellátogatni, ahol egy szövegdobozba begépelhetjük a szöveget, ami az alatta lévő dobozban fordítva jelenik meg. Ezt kimásoljuk, majd a Facebookon beillesztjük az Állapot szövegdobozba - a megosztás után pedig számolhatjuk a lájkokat.

Spéci karakterek a státuszüzenetben

Bár a FB beépített chatdobozában sok emotikon közül válogathatunk, a státuszüzenetek esetében a :) nem alakul át automatikusan szmájlivá - az egyetlen átalakított karakter a <3, amiből a fácse szívecskét csinál. Aki több spéci karaktert szeretne az állapotüzenetbe az a Facebook saját szimbólumgyűteményéből másolhat ki párat, de ennél is egyszerűbb megoldás (ha PC-t használunk) ha az Alt gomb nyomva tartása mellett ütünk néhány billentyűkombinációt (ezek listája itt található). 

3D-s szövegfelhő

Látványos lehetőség a státuszüzenetek szövegfelhővé alakítása. A StatusAnalyzer 3D nevű app segítségével nem csak a saját, de bárki más üzeneteit is 3D-s szövegfelhővé alakíthatjuk. Az app átnézi üzeneteinket, majd a kulcsszavakból listát generál, és ebből létrehozza a színes, mozgó, 3D-s képet. Az eredmény természetesen megosztható, hátha mások is kedvet kapnak a jópofa fícsörhöz.

Reklámok eltüntetése

Ha zavar a Facebookon a kép jobb szélén felbukkanó számos hirdetés, egyszerűen megszabadulhatsz tőlük egy kis program segítségével. A Facebook Cleaner nevű Greasemonkey szkript kigyomlálja a zavaró reklámokat. A program egyszerű, és azt is beállíthatjuk, ha bizonyos hirdetéseket mégis látni szeretnénk.

Outlook szinkronizálása

Az OutSync nevű ingyenes Windows alkalmazással az Outlook partnerlistáját szinkronizálhatjuk facebookos ismerőseink listájával: az app a képeket is behúzza, így az Outlookban a névjegyek mellett ott lesznek a profilfotók is. Az eljárás automatikus, a program keresi meg, és párosítja az outlookos és a facebookos partnerlistákat. Azt is jelöli, amihez nem talált egyezést.
  
Üzenetek az egész világból

Nem kell ahhoz valaki ismerősének lenni, hogy lássuk, mit írt a Facebookra. Legalábbis akkor, ha az illető nem figyel oda a biztonsági beállításokra, és mindent alapértelmezetten hagy. Ebben az esetben ugyanis a Facebook az üzeneteket mindenki számára láthatóvá teszi. Erre alapozva hozta létre néhány San Francisco-i fejlesztő az OpenBook nevű alkalmazást, mely megmutatja, mit írnak a világban azok, akik nem foglalkoznak a Facebook sok vitát kiváltó adatvédelmi beállításaival.

A világ legrosszabb profilja


Egy kis ugratás a végére: ha ezt a címet beírjuk (http://facebook.com/profile.php?=73322363) a státuszüzenetbe, majd megosztjuk, az üzenet megjelenik a többiek üzenőfalán. Eddig nincs az ügyben semmi rendkívüli. Ám ha a linkre kattintanak, mindegy, hogy kicsoda az illető, a link alapján saját profilja fog bejönni. Így ez az univerzális link jó lehetőséget nyújt kedves üzenetek gyártására. Pl.: „Íme, a legcukibb ember a Facebookon: link" és aki rákattint saját magát látja viszont. A trükk kevésbé kedves poénokhoz is használható, de azért ne legyünk túl gonoszak...