Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tippek a szöldszemü szörny ellen

 Nézz magadba: miért vagy féltékeny?

Mielőtt bármit is tennél, első lépésként meg kell értened, miért vagy féltékeny. Nem bízol magadban, tele vagy komplexusokkal? Megcsalt már téged valaki, és még nem tudtad feldolgozni a fájdalmat? A párod lépett mér félre az előző kapcsolataidban, ezért a múltbéli hibái miatt ítéled őt meg még ma is? Ha megérted, mi készteti őrjöngésre a szíved mélyén élő zöldszemű szörnyet, sok minden le fog tisztulni benned.

Használd a tükör-technikát!

A másik feled állandóan hívogat, számon kéri, kivel beszélgettél Facebookon, követ még a vécére a buliban, és minden rezdülésedet lesi, nehogy félrelépj? Ha nem, akkor miért is kellene, hogy te ezt tedd? A legjobb, ha épp olyan intenzitással követed szerelmedet, ahogyan ő teszi azt veled - kivéve persze, ha mindketten betegesen féltékenyek vagytok és levegőt venni sem engeditek a másikat. 

Beszélj a barátaival.

Ha egy ideje már együtt jártok, valószínű, hogy jól ismered kedvesed haverjait, barátnőit. Ragadd meg az alkalmat, hogy az egyik buliban négyszemközt beszélgethess valamelyikükkel: semmi esetre se tarts azonban vallatást, a legjobb, ha inkább finoman, könnyedén, apró célzások formájában puhatolózol. Ha hűtlen volt a kedves, hasonló kontextusban általában kiderül.  

Tegyél fel néhány alapvető kérdést a párodnak.

Dumálgassatok arról, hogy ki mit gondol a hűségről, a hűtlenségről, a polyamoriról, a nyitott kapcsolatokról, az őszinteségről - rengeteget elárul egy ember erkölcséről néhány alapvető elve. Hazudni persze bárki tud, de egy mélyebb beszélgetés során mindig felszínre kerül, ki mit is gondol valójában az adott témáról.

Légy őszinte, ha féltékeny vagy

Nincs rosszabb annál, mint amikor a másik hátulról közelít, titokban nyomozgat, csapdákat állít és mindenhová összeesküvés-elméleteket vízionizál. Szervezkedés helyett inkább mondd el szerelmednek őszintén, hogy téged zavar, amikor idegenekkel sugdolózik egy buliban vagy ajándékot küld az exének a szülinapján. Ha nyíltan és kulturáltan meg tudjátok beszélni a problémát, egy karnyújtásra van csak a megoldás.

Figyelj az apró jelekre

Táncol más lányokkal/srácokkal, amikor te nem vagy ott? Elkéri mások telefonszámát, feltűnően bókol a közösségi portálokon idegenek képei alatt is? Hazudozik nagy dolgokban, füllent a jelentéktelen apróságokban? Figyelj oda ezekre a jelekre, így nem érhet kellemetlen meglepetés, de nem is lovalod bele magadat fiktív marhaságokba.

Keress szakszerű segítséget

Ha semmi sem segít, akkor valószínűleg nagyon komoly és mély önismereti, önbizalmi és bizalmi problémáid vannak - olyanok, amelyek mélyebbre nyúlnak vissza, mint amit a tudatod látni enged. Ebben az esetben egyáltalán nem szégyen, ha szakember segítségét keresed, legyen az pszichológus, kineziológus vagy bármilyen más segítő, akiben megbízol. Semmi esetre sem szabad hagynod, hogy a minden realitást nélkülöző, beteges féltékenység tönkretegye a párkapcsolataidat és... előbb-utóbb az életedet is.