Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Így fogadd el önmagad

 Életben való boldogulásunk talán legfontosabb alapköve, hogy elfogadjuk magunkat, ugyanis ez mindenben visszatükröződik. Gyakran a környezetünket, rajtunk kívül eső dolgokat és embereket hibáztatunk azért, ahogy dolgaink alakulnak, pedig a leggyakrabban jó eséllyel saját magunkban kellene keresni az okokat - és a megoldást.

Az, hogy rendben vagy-e magaddal meglátszik abban, ahogy embertársaiddal, családtagjaiddal viselkedsz, hogyan beszélsz, milyen gesztusaid vannak, milyen sikeres vagy az iskolában, a munkahelyeden. Nem kell és nem is lehet mindent szeretni, de elfogadás nélkül egyszerűen nem megy. Íme, néhány tanács, aminek segítségével könnyeben barátkozol meg azzal, aki vagy:

1. Ne hasonlítgasd magad másokhoz

Természetesen lehetetlen, hogy kiragadd magad a kontextusból és másoktól 100%-ig függetlenítsd magad. Ilyen ember egyszerűen nincs, vagy legalábbis a társadalomtól izolálva, egy barlangban él - neki könnyű is. Viszont sosem szabad egészségtelenül sok hangsúlyt fektetni arra, hogy másokkal méregessük össze magunkat, mert ha túl sokat csináljuk, talán még jobban megutáljuk magunkat, mint egyébként.

Mindig lesz olyan ismerősöd, aki szebb, gazdagabb, csinosabb, népszerűbb, ügyesebb, mint te. Be kell látnod, hogy mindenki más. Nem alá-fölérendeltségi viszonyokban kell gondolkodnod, hanem úgy, hogy mindenki egyenlő és mindenki különbözik bizonyos dolgokban a másiktól. Ugyanannyi értéked van, mint a többieknek, csupán más téren. Fedezd fel ezeket, ápold őket és mutasd meg a nagy világnak, te mitől vagy különleges. Hiszen mindenki az.

2. Értékrend - ami igazán fontos és ami nem

Hajlamosak vagyunk - főleg a nők - olyan dolgokon kiborulni, amik alapvetően nem is olyan lényegesek, mint amilyennek az adott pillanatban tűnnek. Persze, rosszul tud esni, hogy amikor az órák óta tartó shopping során végre megtalálod életed cipőjét, amit szinte neked találtak ki és nincs a te méretedben sehol a városban, vagy beszól az osztály legjobb csaja, vagy kiröhögnek a fiúk, vagy rajzórán életed legcsodásabb rajzát készítetted épp el, mire valaki leönti festékes vízzel.

A legjobb módszer arra, hogy eldöntsd, érdemes-e napokig bőgnöd egy apróság miatt vagy sem, az az, hogy megpróbálsz objektíven gondolkozni. Igen, ez nem könnyű, de egyáltalán nem lehetetlen! A legkönnyebb módja, hogy tisztán lásd a helyzetet, ami épp bosszant, hogy például beleképzeled magad egy rajtad kívül eső személy helyzetébe és úgy próbálod megoldani a problémát. Legyél a legjobb barátod, aki tanácsot ad neked. Másoknak könnyebb megoldani a problémáit, mint a sajátodat, nem?

3. A fejlődésre törekedj, ne a tökéletességre

Mindenkinek vannak ideáljai, legyen szó a külsejéről, a szőke hercegről vagy jövőbeli terveiről. Azzal egyáltalán nincs gond, hogy vannak céljaid, sőt! Viszont sosem szabad elhinned, hogy a változás egyik pillanatról a másikra történik. Tegyél minden nap egy lépést a kitűzött cél felé - legyen akármilyen aprócska a lépés - máris közelebb érzed magad a célhoz, és ezáltal nőni fog az önbizalmad is.


4. Légy hálás azért, amid van

Nem válogathatjuk meg a családtagjainkat, sokszor az iskolánkat sem, a helyet, ahol élünk, az anyagi helyzetünket. Mindig lehetne jobb, de mindig lehetne rosszabb is! Persze mindenkinek a saját problémája a legnagyobb, de ha már ezt a cikket olvasgatod otthonról, a saját gépedről, teli pocakkal, akkor minden bizonnyal szerencsés embernek mondhatod magad. Érdemes odafigyelni, észrevenni és értékelni az élet apró örömeit, a reggeli meleg teát, hogy pont elérted a buszt, a kiskutyád szuszogását. Az ilyen pici dolgok alkotják majd a nagy egészet.

5. Tanuld meg kezelni a hibáidat

Senki sem tökéletes, ezt tudjuk, akkor is, ha nekünk a másik mindig tökéletesebbnek látszik, mint mi. De nem is ez a lényeg. Ismerd fel a hibáid, nézz szembe velük, és ami a legfontosabb: használd fel őket! Olyan ember nincs, aki ne esne pofára egyszer-kétszer-százezerszer az életében, de a hibák arra vannak, hogy tanuljunk belőlük.

Ne fogj a körülményekre és a rajtad kívül eső dolgokra mindent. Ideje felelősséget vállalni az életedben történő eseményekért, hiszen aktív résztvevője vagy a dolognak - viccesen hangzik, de sokszor elhisszük, hogy ez nem így van. Mindenkivel történnek szerencsétlenségek, de ahogy a mondás tartja: a megoldható problémákat meg kell oldani, a megoldhatatlanokon felesleges sírni. Ha tudsz tenni valamit, akkor aktivizáld magad és állj neki, ha nem, akkor pedig fátylat rá! Ha valaki szemét, vagy valami nem jön össze, azon nem tudsz változtatni, azon viszont igen, hogy te mennyi teret adsz ezeknek az életedben.

6. Tanulj meg megbocsátani - másoknak és magadnak is

Gyakran azért nem tudunk egyről a kettőre jutni, mert bár tudatosan nem is feltétlenül gondolunk ebbe bele, de bűnösnek érezzük magunkat. Erre főleg akkor van esély, amikor épp meglátjuk a hibáinkat. Ne ostorozd magad, hanem használd a hibákat arra, hogy építs rájuk. Bocsáss meg magadnak, hogy néha rosszul döntesz. Ez mindenkivel megesik és ehhez mindenkinek joga van. És bocsáss meg ugyanezért másoknak is. Lehetnek hibásak, gonoszak, önzőek, viszont arra egyáltalán nincs szükség, hogy benned állandó vihar dúljon miattuk. Engedd el a negatív érzelmeket.

7. Mások ócsárlásával nem leszel több

Ez megint az alá-fölérendeltségben való gondolkodás hátulütője. Attól, hogy mások szidásával, piszkálásával te dominánsabbnak érzed magad és jobb színben láttatod magad mások és saját magad előtt, a valóságon ez mit sem változtat.